PME en PMT investeren 150 miljoen euro in technologiefonds Innovation Industries

Pensioenfondsen PME en PMT investeren 150 miljoen euro in het technologiefonds Innovation Industries Fund II.

Innovation Industries Fund II is het tweede investeringsfonds van Innovation Industries en heeft een doelkapitaal van 250 miljoen euro. Dat PME en PMT beiden 75 miljoen euro investeren in het technologiefonds toont aan dat de pensioenfondsen actief willen bijdragen aan Nederlandse hoogtechnologische ontwikkelingen. MN was als uitvoerder betrokken bij de inrichting van Innovation Industries II om er een toekomstbestendig fonds van te maken dat voldoet aan de eisen van de twee metaalfondsen.

Nederlandse kenniscentra
PME investeerde in 2017 al 25 miljoen in Innovation Industries Fund I. Dat fonds kende een doelkapitaal van 75 miljoen euro en was bij aanvang direct overtekend. In de portfolio van Fund I zitten 13 veelbelovende Nederlandse ondernemingen die voortkomen uit Nederlandse kenniscentra. ‘We trekken samen op met de vier technische universiteiten en TNO bij het doen van investeringen in vroege-fase-bedrijven’, aldus Harm de Vries, partner bij Innovation Industries. ‘Op die manier zorgen we ervoor dat wetenschappelijk onderzoek niet blijft hangen in laboratoria, maar impact maakt in de maatschappij. Daarnaast investeren we in de wat verder ontwikkelde bedrijven, zogenaamde ‘scale-ups’ die geld zoeken voor internationale groei.’

Hoogwaardige kennis
Innovation Industries wil hoogwaardige kennis versneld omzetten in succesvolle (internationale) bedrijven en reeds bestaande hightech bedrijven (zogenaamde scale-ups) ondersteunen bij hun groei. Dat alles met als doel om rendement te genereren voor haar investeerders. Daarnaast wil Innovation Industries hoogwaardige banen creëren en het Nederlandse high-tech ecosysteem verbeteren.

Impact
Zowel PME als PMT is enthousiast over de investering in Innovation Industries II. Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder PME: ‘Nederland heeft unieke technologische kennis in huis, dat zien we bij heel veel bedrijven die bij ons zijn aangesloten. Beleggen in veelbelovende technologieën betekent beleggen in onze eigen industrie. Met het fonds kunnen we impact hebben op ontwikkelingen in innovatie én de het creëren van werkgelegenheid. Hartwig Liersch, Chief Investment Officer PMT sluit zich daarbij aan: ‘We zijn gebaat bij behoud en groei van de Nederlandse industrie. Innovatie is daarbij cruciaal en het is mooi dat wij daar op deze manier aan kunnen bijdragen.’

Voor de pers:

Over Innovation Industries
Innovation Industries is een technologiefonds dat investeert veelbelovende hightech, agri-foodtech en med-tech bedrijven in Nederland. Het doel van het fonds is om hoogwaardige kennis aanwezig op de technische universiteiten en TNO versneld om te zetten in succesvolle (internationale) bedrijven en om reeds bestaande hightechbedrijven (zogenaamde scale-ups) te ondersteunen bij hun groei. Voorbeelden van investeringen zijn Luxexcel (3D printen van lenzen); Nearfield Instruments (Atomic Force Microscopy); Microsure (chirurgische robot); EFFECT Photonics (optische transceivers) en IAMFluidics (in-air microfluidics). Innovation Industries heeft kantoren in Amsterdam en Eindhoven. Meer informatie: www.innovationindustries.com.

Harm de Vries
Partner Innovation Industries
hv@innovationindustries.com
06 53 21 63 39


Over PME
Het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) beheert de pensioenrechten van circa 620.000 deelnemers. De sector omvat 1.370 grote en middelgrote ondernemingen, van scheepswerven tot producenten van halfgeleiders. Het vermogen bedraagt ruim € 47 miljard. PME is in omvang het vijfde fonds in Nederland.

Ellen van Amersfoort
Woordvoerster PME
ellen.vanamersfoort@metalektro.nl
06 50 20 67 60


Over PMT
Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) is het grootste marktpensioenfonds van Nederland. Het fonds werkt voor ongeveer 34.000 ondernemingen, waarin bijna 395.000 werknemers op dit moment een pensioen opbouwen. Tel daarbij op de deelnemers die niet langer een pensioen bij het fonds opbouwen, maar dat voorheen wel deden (rond 674.000) en de personen die al een uitkering ontvangen (219.000) en het totaal aantal deelnemers is meer dan één miljoen.

Ria van der Steen
Woordvoerster PMT
Ria.van.der.Steen@bpmt.nl
06 18 30 65 17

Keep reading

All news